Kierownicza Etnografia

Posted on Luty 3, 2007. Filed under: bzowy, kierowanie, knowledge management, satysfakcja pracownicza, Zwierciadło | Tags: , , , , |


Wstęp

W poniższej  pracy  przedstawię autokratyczny  styl kierowania właściciela i dyrektora Hotelu „KULTUROWA ETNOGRAFIA” (nazwa fikcyjna) w Krakowie. Jest to z całą pewnością  dominujący styl kierowania w opisywanej firmie, który trwa  od 4 lat a w ciągu ostatnich 6 miesięcy zaczyna zmieniać się na demokratyczny.

Co oznacza autokrytyczny styl kierowania?

Kiedy i kto zaczął rozróżniać style kierowania?  Na wstępie pracy należy wspomnieć  o  Robercie  Tannenbaum i Warrenie H. Shmidt. Jako pierwsi opisują oni rozmaite czynniki, które wywierają wpływ na wybór przez kierownika stylu przywództwa. Byli oni jednak zwolennikami stylu zorientowanego na pracowników, a więc zgoła odmiennego od tego który przedstawię w poniższej pracy.  Uważali oni,  że duży wpływ na to w jaki sposób lider przewodzi ma: środowisko z którego się wywodzi, jego wiedza, wartości i doświadczenie. W stylu autokratycznym mamy  kierownika zorientowanego na zadania, sprawującego ścisły nadzór nad pracownikami, który pilnuje właściwego wykonania zadań . Uwaga kierownika jest skupiona na sposobie wykonania i osiągnięciu  celu pracy. Rozwój lub osobiste zadowolenie pracowników jest stawiane w stylu dominującym na dalszy plan.

1.Przedstawienie Hotelu.

Jest to niewielki hotel dysponujący zaledwie 25 pokojami. Ilość zatrudnionych pracowników  to 18 osób. Można by pomyśleć,  że jest to liczba która pozwala na zintegrowane współdziałanie pracowników oraz na bardzo osobiste podejście do każdego z pracowników w związku z  niewielką ilością zatrudnionych osób.
Hotel Etnografia zajmuje się organizacją noclegów i zapewnieniem usług gastronomicznych gościom hotelowym oraz gościom  z zewnątrz.
Hotelu to inicjatywa prywatna. Właścicielami jest małżeństwo ale głównym liderem jest właściciel.
W Hotelu decyzje podejmowane są   przez właściciela i dyrektora obiektu. 
Zatrudnionych na czas nieokreślony jest 12 osób. Okresowo zatrudniani są  pracownicy restauracji ( kucharze, kelnerzy, pomoc kuchenna ). Jest to personel dodatkowy. Hotel oprócz zapewnienia swoim gościom  noclegu, organizuje szereg imprez w dziale gastronomii ( wesela, komunie, bankiety itp. ). Obsługa tak dużej ilości imprez wymaga chwilowego zatrudniania na umowę o dzieło wielu pracowników. Mimo to swój „ kręgosłup” firma opiera przede wszystkim na właścicielu, dyrektorze hotelu, kierowniku kelnerów oraz szefie kuchni.

2.Planowanie.

W firmie są dwie osoby podejmujące decyzje o wykonaniu jakichkolwiek czynności. Te osoby to właściciel i dyrektor.
 Cele które stawiają przed pracownikami  są różnorakie. Zarówno na krótkie jak i  długie okresy. Właściciel wybiera partnerów z którymi współpracuje firma,  a dyrektor zleca bezpośrednio pracownikom  (np. hotelu ) do jakiego segmentu rynku i jaka oferta obiektu ma dotrzeć itd. Raz w miesiącu organizowane są zebrania wszystkich pracowników, na których przedstawione są plany, oferty, koncepcje pracy stworzone przez  właściciela i dyrektora. Pracownicy mają obowiązek zapoznać się z nimi i realizować je zgodnie z wytyczonymi procedurami. Pracownicy otrzymują gotowe plany ( projekty ), żaden z przedstawianych punktów nie jest omawiany ( konsultowany ) z pracownikami.
Ten fakt związany jest z tym, iż zarówno właściciel jak i dyrektor przebywają w obiekcie non stop. Dwie osoby nadzorujące wymiennie pracę personelu mogą uczestniczyć i kontrolować ją zgoła przez cały czas.
Pracownicy nigdy nie reprezentują firmy podczas spotkań z kontrahentami, ustaleń cenników, umów współpracy na kolejne lata.
Otrzymują podpisane umowy, ustalone menu, ustalony program imprezy, do którego maja się zastosować.

3.Organizacja Pracy

Właściciel jest osobą zajmującą najwyższe stanowisko w firmie. Ma największy zakres władzy. Jednocześnie jest to osoba mająca posłuch. Pracownicy są traktowani przez właściciela i dyrektora w sposób adekwatny do  zajmowanego stanowiska.
Właściciel jest osobą bardzo energiczną, posiada umiejętności negocjacji . Jego praca związana z ponoszeniem odpowiedzialności za całą firmę jest trafna.
Osoba ta stara się zachować pełną kontrolę nad działem restauracji w firmie, w dziale hotelowym kontrolę tą sprawuje dyrektor. Wymagają oni realizacji zadań wyznaczonych i przydzielonych przez nich, również określają sposób wykonania tych zadań.
Przepływ informacji następuje „z góry na dół”, tzn. od właściciela poprzez dyrektora, do  recepcjonistów  dalej do służby pięter. Jak i przez dyrektora do szefa kuchni a następnie do kucharzy i pomocy kuchennych. Wszystkie informacje są przekazywane przez dyrektora, oczywiście za zgodą właściciela.
Taka organizacja przynosi efekty ze względu na przewidywalność wyników. Sprawia jednak, że pracownicy nie mają szans na własny rozwój, nie mają okazji do samodzielnego myślenia i przejawów własnej inicjatywy.

4.Kontrolowanie

 Kontrola wszystkich działań jest sprawowana przez  właściciela i dyrektora. Choć można powiedzieć że przy świadczeniu takich usług to klient jest końcową osobą kontrolującą prace pracowników.  Kryteria oceny tworzy jednak właściciel. Ocenie podlegają zarówno sposób wykonania działania, efekty tych działań jak i sam pracownik.
Takie skoncentrowanie kontroli przynosi negatywne skutki. Kryteria nie są spostrzegane jako obiektywne,  nie są  jednakowe dla wszystkich. Właściciel i dyrektor nie są w stanie wyzbyć się całkowicie osobistych sympatii czy antypatii. Czynnik ten ma ogromny wpływ na ocenę pracowników, sposób kontroli oraz wynagrodzenie.

5.Podsumowanie.

Przedstawione osoby prezentują typowo autokratyczny styl kierowania, zorientowany na zadania. Są silnymi liderami, zachowują całą władzę i odpowiedzialność. Kładą nacisk na planowanie zadań, właściwe przekazanie tych zadań podległym pracownikom. Rola pracowników jest określana przez cele wytyczone przez właściciela i dyrektora i temu podporządkowana. Styl ten najbardziej efektywny jest w przypadku pracowników niedoświadczonych i nienajlepiej przygotowanych do swoich zadań.
 

Sposób kierowania przedstawiony w powyższej pracy jest problematyczny ze względu na pracowników z dużym doświadczeniem. Pracownicy Ci  czują się skrępowani i bardzo często niedoceniani. Efektem takiej postawy może być zbyt duża rotacja pracowników, co przy dzisiejszym rynku pracy jest bardzo możliwe.  Ja uważam, że dla tak małego kameralnego obiektu rotacja pracowników jest niewskazana. Mam nadzieje że postawa liderów w najbliższym czasie będzie się zmieniała  i stanie się  chociaż w małym stopniu skoncentrowana na pracowników. Dzisiaj mamy wiele dostępnych sposobów doceniania pracowników ( kursy językowe, ubezpieczenia grupowe itd.).
W hotelu Etnografia poczyniono już pierwsze kroki, pracownicy zostali wysłani na kursy języka angielskiego oraz kursy kasjerów walutowych.
Kiedy pracownicy zostaną włączeni do dyskusji na temat przyszłych zadań, planów? Mam nadzieje, że niebawem.

(kk.)

Masz swoje przemyślenia? Zapraszam do podzielenia się swoją opinią…

Paweł Bzowy

Make a Comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: